Published by Johan Lilljebjörn

Ökad försäljning och bättre lönsamhet med hjälp av AI

Vi fick möjligheten att sitta ner med Vinotekets marknads- och försäljningschef, Kristian Kull där vi pratade vin och e-handel. Kristian delar här med sig av sin långa erfarenhet på Vinoteket och hur de gått från att vara ett “analogt” företag till att bli en ren e-handel med datadrivet mindset.

Kristian Kull, marknads- och försäljningschef på Vinoteket
Kristian Kull, marknads- och försäljningschef på Vinoteket.

Hej Kristian, ge oss hisspitchen, vilka är ni på Vinoteket?

Vinoteket är en vinbutik på nätet, med noga utvalda viner från hela världen av våra sommelierer, och vi erbjuder alltid snabb hemleverans. Vi vill att fler ska få chansen att utforska vinvärlden. Att få uppleva vad som finns bortom den slentrianmässigt inköpta bag-in-boxen till helgen. Kika gärna in på Vinoteket.com och upplev vårt sortiment och testa gärna tjänsten. Vi levererar helt enkelt större vinupplevelser åt alla!

Hur jobbar ni idag med att skapa en bättre upplevelse för kunden?

Det gör vi genom att erbjuda bästa möjliga service. Kunderna kan alltid nå vår kundservice via email, chat och telefon, och på plats finns duktiga vinrådgivare. Detta gör att vi inte bara snabbt löser problem som kan uppstå med till exempel leveranser, utan också kan ge tips och råd på viner vilket uppskattas mycket av våra kunder.

Sift Lab betyder även mycket här då värdet för våra kunder sitter i vår data och vi kan nu smidigt använda datan för att skapa en bättre kundupplevelse.

Spännande! Kan du utveckla det lite mer konkret hur ni jobbar med er data?

Nu kan vi till exempel genom Sift Labs plattform få en bättre förståelse för våra kunder och vilka typ av kundsegment (Personas) vi har. Vart finns det utmaningar och vilka är våra bästa kunder etc. Detta då Sift Lab automatiskt synkar in all vår data i realtid till deras AI-plattform.

Med Sift Lab så har vi då även en direkt koppling mot vårt marketing automation system Rule. Det möjliggör att via vår data i Sift Labs plattform och deras AI kan skapa bättre personalisering i vår e-post- och SMS-marknadsföring med ökat resultat. Men även via Meta som marknadsföringskanal med bättre personalisering via segmentering på vår interna data vilket också ger bättre effekt på Facebook och Instagram.

Kul! Vilka utmaningar hade ni innan ni upptäckte vår plattform?

Den största utmaningen var att på ett effektivt sätt kunna använda vår data för att bättre förstå våra kunder, och kunna jobba med personalisering. Vi har en väldigt bra struktur på vår data, men det är alltid svårt att veta vart man ska börja, och framförallt hade man tidigare inget sätt att visualisera insikter och analyser. Alla KPIer togs ut manuellt från SQL via IT-avdelningen, och vi knackade allt i Excel på olika siffror i verksamheten.

Nu med Sift Lab får vi alla insikter och analyser visualiserade i plattformen och kan direkt ta action på saker med hjälp av AI, som till exempel att ta ut och agera på ett kundsegment direkt till Rule.

Tidigare la vi mycket tid på manuell segmentering av kunder för våra kampanjer, med Sift Lab slipper vi nu den manuella processen och kan med ett “knapptryck” ta ut ett segment via Sift Labs AI och automatiskt skicka till Rule för aktivering av kampanjerna via Email och SMS som kanal. Men även till Meta för att köpa in kunder billigare och driva mer intäkt baserat på målgrupper framtagna i Sift Lab på vår transaktionsdata.

Sift Lab möjliggör att vi sparar väldigt mycket tid genom att ta bort tidigare manuellt arbete och automatisera det, vi blir 10x mer produktiva i hela organisationen med Sift Lab.”

Kristian Kull, marknads- och försäljningschef på Vinoteket

Varför valde ni Sift Lab i kombination med Rule, och vad är de största skillnaderna nu mot tidigare?

Vi på Vinoteket valde Sift Lab för att kunna använda vår data mer effektivt för att primärt öka lönsamheten mot befintliga kunder. Fördelen med Sift Lab och Rule är att det finns en klar integration och ett bra samarbete, vilket underlättar i vårt arbete med att jobba med erbjudanden mot våra befintliga kunder via e-post och sms som kanaler.

Med Sift Lab får vi nu en bättre förståelse av vår kundbas med hjälp av bättre analys och kundinsikter, och vi är på god väg att öka försäljningen med 6% på vår årliga intäkt genom bättre personalisering. Detta genom Sift Labs AI-segmentering och automatiserade individanpassade produktrekommendationer. Vi sparar även mycket tid i arbetet med att jobba med kundsegmentering, då vi slipper manuellt arbete eftersom Sift Labs AI gör det automatiskt och synkar segmenten direkt till Rule för aktivering.

Vilka är de största problemen som Sift Lab löser för er?

Det största problemet Sift Lab löser är att på ett förenklat sätt ge oss möjligheten att få ut maximalt värde av vår data, visualisera insikterna från datan, och automatisera vår marknadsföring genom deras AI-segmentering och personalisering i alla kanaler. Resultatet är väldigt mycket sparad tid och ökad försäljning genom bättre relevans i kommunikationen mot våra kunder.

Förutom det du redan nämnt. Vilka resultat och andra värden har Sift Lab hjälpt er att uppnå?

Ett stort värde är tiden vi sparar i vårt arbete med segmentering och kundanalys, med Sift Lab kan vi jobba automatiserat med hjälp av Data+AI. Tid är pengar för oss då vi är en tajt organisation med mycket att göra. Sen är det ju såklart en stor fördel att det skapar mycket bättre resultat också.

För att ta ett exempel så genererade vår första email automation via Rule med Sift Labs AI-rekommendationer 200,000 kr i försäljning. Detta genom bättre personalisering då vi nu automatiserat kan låta Sift Labs AI välja vilka produkter som ska rekommenderas på individnivå.

Vi har även nu mycket högre öppningsgrad på våra email, nu runt höga 48% och klick på 4.75%. I jämförelse med snitt på vanliga email som ligger på runt 1% i klick.

Vi ser även stor potential med SMS som kanal och fin statistik. Där ligger CTR:en upp till 31% med Sift Labs målgrupper, i jämförelse mot runt 23% med våra manuella segment vi tar fram själva och som tar oss mer tid att få fram. SMS är en väldigt viktigt kanal för oss med bra ROI, men här är det också extra viktigt att erbjuda rätt saker till kunden så de får en bra upplevelse.

Sift Labs individanpassade AI-produktrekommendationer genererade i första utskicket av vår automation “månadens vintips” i Rule 200,000 kr i försäljning genom bättre personalisering.”

Kristian Kull, marknads- och försäljningschef på Vinoteket

Hur kommer ni framåt använda Sift Lab i ert arbete för att skapa en bättre kundupplevelse?

Det är tre saker vi fokuserar på nu med Sift Lab förutom det vi pratat om:

  1. AI-produktrekommendationer på vår nylanserade hemsida. Där är vi igång nu med rekommendationer på olika ytor som landningssidan, kategori och produktsidor, checkout, vinregion-sidor. Vi testar för fullt nu, och även med en beta-version för att använda Sift Labs intelligence i söket.
  2. Vi har tagit fram ett första utkast på dashboard för kundservice och våra vinrådgivare, så de även kan bli datadrivna i sina beslut för att rekommendera rätt viner till våra kunder baserat på önskemål utifrån karaktär, matchning till mat mm.
  3. AI-segmentering mot Meta för att öka vår försäljning till en lägre kostnad. Där är vi igång och testar nu med våran performance marketing-byrå med positiva resultat.

Vad är den stora skillnaden nu jämfört med innan ni använde Sift Lab?

Att vi nu effektivt kan använda vår data för att skapa en bättre kundupplevelse vilket vi nu ser leder till mer nöjda kunder och ökad försäljning. Vi sparar massor av tid och kan jobba snabbare framåt i alla delar i organisationen med fokus på att växa med lönsamhet.

En sista viktig fråga. Vilka är dina 3 bästa vintips just nu?

  1. Sommarens bästa matrosé!
  2. Ny årgång av världens bästa Prosecco!
  3. I min mening årets bästa grillvin!

Stort tack Kristian för dina delade insikter om hur ni jobbar med er data och AI för att skapa en bättre kundupplevelse.