Published April 5, 2023 by Linda Hellström

AI-genererade målgrupper ger 30-40% bättre avkastning på digital marknadsföring


Konkurrensen inom retail blir allt hårdare och det är idag en affärskritisk fråga att kunna personalisera kommunikationen. Istället för att enbart förlita sig på Metas eller Googles algoritmer, som ger allt sämre resultat på grund av cookiebegränsningar, kan retailers med hjälp av AI hitta betydligt mer träffsäkra målgrupper baserat på deras egen kunddata.

Historiskt sett har företag varit tvungna att kombinera flera olika lösningar inom datalagring, maskininlärning och analys med ett större data science team för att uppnå samma resultat som Sift Lab kan presentera på bara några minuter. Hur är detta möjligt? Sift Lab är en del av det "nya datalagret" - en plattform som placeras ovanpå nuvarande dataarkitektur, där data blandas med maskininlärning på ett sömlöst sätt, vilket gör datavärdekedjan x10 mer effektiv. Detta kallas också "data-centric AI".

Sift Labs plattform samlar in data om allt från köphistorik till preferenser och beteenden, hanterar effektivt all fragmenterad kunddata och visualiserar sedan insikterna på ett lättförståeligt sätt. Användaren kan enkelt vrida och vända på data och kan genom AI-analys identifiera köpbenägna grupper, de som är intresserade av specifika produkter och de som sannolikt kommer att generera stora framtida ordervärden. De kan direkt använda dessa AI-genererade målgrupper och individuella produktrekommendationer i alla kanaler, i realtid. AI är inte längre en ”black box” utan kan styras till 100 % av företaget som kan följa upp resultat, justera med regler eller filter och lägga till ny smart data och på kort tid bredda målgrupper.

Exempel på fördelar med AI-genererade insikter och målgrupper:

  • Bättre seed-målgrupper för lookalikes till Meta / Google +30-40 % i ROAS
  • Automatiserade produktrekommendationer och innehåll i Meta & Google, webb, app & e-post
  • Enkelt se hur dina kunder agerar, följ persona-segment i realtid
  • Snabb tillgång till sälj, kund- och produkt-KPI:er och samarbeta kring målsättningar och mätningar över alla delar av din verksamhet
  • Buda på framtida ordervärde istället för produktmarginal på Google Shopping
  • Lägg till filter och data till valfritt segment eller rekommendation, t.ex. i lager, över/under ett visst pris mm

Skapade kraftig tillväxt

En av dem som länge dragit nytta av Sift Labs fördelar är David Olsson (Head of digital marketing) som de senaste fem åren har arbetat inom DIY retail och dessförinnan som konsult hos flera välrenommerade byråer. Med starkt affärstänk och omfattande erfarenheter av retailbranschen har han använt plattformen för att skapa kraftig tillväxt i sina uppdrag – med reducerad risk.

  David Olsson – I alla projekt jag drivit har frågorna varit: hur hittar vi vår kund, vad vill denne ha och hur kan vi agera på den data vi har? Traditionellt har många vänt sig till enkätundersökningar för att hitta sin typkund, detta är i mitt tycke ett gammaldags arbetssätt. Med Sift Lab gör jag en blixtsnabb analys över vad kunderna de facto gör och sannolikt kommer att göra. Baserat på denna data kan jag sedan hitta målgrupper/look-alikes hos exempelvis Google eller Facebook. Det ger stenkoll på affären.

Ett ovärderligt verktyg

Eftersom hela analysen sker i realtid i molnet blir det enkelt att bolla hypoteser, testa idéer och modellera affären på plats. Under arbetets gång kan man direkt se mönster och därmed arbeta prediktivt, säger David.
– Att på detta vis koppla samman olika produkt- och kundsegment är väldigt effektivt; på ett företag lyckades jag på fyra dagar slå 30 dagars försäljning jämfört med året dessförinnan samt därtill öka bredden i försäljningen från fyra till 60 produkter.

Davids sätt att modellera målgrupper med AI i Sift Labs plattform var banbrytande och möjliggjorde att kartlägga exakta data om kundernas intressen och agerande i realtid. Målgruppen kunde användas direkt i annonsverktyget.
– Inte nog med att träffsäkerheten ökar betydligt med denna metod, utan man sparar enormt mycket arbete då man kan pusha målgruppen direkt till annonsverktygen. Det är därmed ett ovärderligt verktyg för retailers, avslutar David.

AI driver ett skifte inom marknadsföring

– AI möjliggör nästa generation marknadsföring, där vi går från marknadsföring mot kategorier och segment, till att presentera relevanta produkter för en enda individ på externa kanaler såsom Tiktok, Youtube och Instagram. Sift Labs plattform hittar rätt individ, och i kombination med generativa AI-contentplattformar kan AI:n skapa annonser eller videor på varje enskild produkt. Det här arbetssättet blir mycket mer träffsäkert och exponentiellt mer tidseffektivt.

Läs mer och boka en kostnadsfri demo hos Sift Lab.

Linda Hellström, CEO
0761-12 19 09
linda@siftlab.com